Crossroad - de
Prijs van Keuze
Tentoonstelling van de iconenschilder Dian Kostov en Milena Tasjkova
Nationale Basiliek van het Heilig Hart,

Brussel 15.06 - 18.08.2024

Crossroad - de Prijs van Keuze

Kunstinstallatie
Auteurs: Dian Kostov en Milena Tasjkova

Image

15.06 -18.08.24 Brussel, België

is een conceptuele tentoonstelling die bestaat uit meer dan 70 iconen, posters en muurschilderingen van de iconenschilder Dian Kostov. Crossroad - the Price of Choice wil de zoektocht naar harmonie en vertrouwen in moeilijke tijden herscheppen en veranderen in een ontwakende ervaring voor bezoekers.

De Prijs van Keuze" vindt plaats van 15 juni tot 18 augustus 2024 in de Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg. Deze tentoonstelling omvat zowel oude als nieuwe kunstwerken van Dian Kostov en is speciaal ontwikkeld voor de basiliek, waarbij rekening is gehouden met de indrukwekkende schaal en architectuur van het gebouw, de grootste Art Deco kerk ter wereld. Bezoekers kunnen een unieke ervaring verwachten en zullen volledig ondergedompeld worden in de wereld van de kunstenaar. Zelfs de buitengevel van de basiliek is bekleed met grote afbeeldingen die deel uitmaken van de tentoonstelling, wat bijdraagt aan de immersieve beleving.

Adres: Nationale Basiliek van het Heilig Hart, Basiliekvoorplein 1, Ganshoren 1083, Brussel
Openingsuren: 09:00 – 17:00
Prijs: 15 eur voor het Panorama + de tentoonstelling

De Prijs van de Keuze begint aan de buitenkant. Op de gevels van de Basiliek werden afbeeldingen aangebracht die belangrijke momenten uit het leven van Jezus Christus en de Heilige Maagd Maria voorstellen. Op de oostelijke gevel komen elf meter hoge beelden van de Heilige Maagd. Het eerste beeld stelt de Aankondiging voor en toont de aanvaarding van de genade door Maria om de Verlosser van de mensheid ter wereld te brengen. Haar kleed wordt afgebeeld als een roos zonder doornen, een symbool van haar zuiverheid, nederigheid en onschuld. Het volgende beeld toont het verdriet en lijden van Maria die haar gestorven Zoon, Jezus, vasthoudt – de Pietà. Door haar beproevingen en heiligheid wordt ze de beschermster van het gezin, de kinderen en de hele mensheid. Het laatste beeld op de oostelijke gevel is de Heilige Maagd de Beschermster.

Op de vier zuilen die de centrale koepel omringen, op een hoogte van 52 meter, zullen 15 meter hoge afbeeldingen worden gehangen die het leven van Jezus Christus beschrijven. We beginnen met een beeld van Jezus als kind, gevolgd door Jezus als de Goede Herder. Daarna komt een symbolische voorstelling van de Heilige Drie-eenheid, waarbij Christus wordt afgebeeld als het Woord van God. Op de centrale westelijke gevel bevindt zich de Kruisiging en op de vierde zuil de Wederopstanding van Jezus.

Image

Voorproefje van de tentoonstelling:

Geschiedenis

Image

16.05 -29.05.23 Wenen, Oostenrijk

De tentoonstelling vond oorspronkelijk plaats in de Votivkirche in Wenen en werd gerealiseerd op persoonlijke uitnodiging van pater Dr. Joseph Farrugia, de pastoor van de kathedraal.

De tentoonstelling was oorspronkelijk gepland voor de periode van 16 mei tot 29 mei 2023, maar bleek zo succesvol dat pater Joseph Farrugia ‘Crossroad - The Price of Choice” te verlengen om zo de kathedraal te vertegenwoordigen voor de Lange Nacht van de Kerken, een belangrijk evenement in Oostenrijk.

Over Dian Kostov

Dian Kostov is een Bulgaarse iconenschilder, beroemd om zijn iconen en muurschilderingen, evenals zijn moderne kunstprojecten die in Bulgarije en wereldwijd worden gepresenteerd. Zijn werken zijn tentoongesteld in galerieën over de hele wereld en maken deel uit van privécollecties in Europa, de VS en Japan.

Kostov streeft ernaar iconische beelden te creëren die de symbolen van onze tijd weerspiegelen. Met zijn werken stelt hij zijn tijdgenoten enkele eeuwige vragen.

Image

“Dian Kostov maakt iconen - moderne iconen. Terwijl hij traditionele schildertechnieken gebruikt, ontwikkelt en verrijkt hij de traditionele iconografie van de iconenschilderkunst, die in de loop der eeuwen is ontstaan en overgeleverd, door in zijn zoektocht naar nieuwe beelden zowel tijdloze als hedendaagse vragen over het mens-zijn aan de orde te stellen. Hij richt zich op

"Wie ben je?",
"Waar geloof je in?",
"Wat is je doel?",
"Waar ben je bang voor?",
"Waar schaam je je voor?",
"Waar droom je van?".

Hij houdt de vinger aan de pols van de tijd en creëert een icoon van de Heilige Maagd Maria als beschermer van de wereld tegen het coronavirus in het eerste pandemische jaar 2020. Een icoon moet niet worden gezien en begrepen als een oppervlakkig kunstwerk, maar als een raadselachtig symbool dat vraagt om te kijken met de ogen van een zoekende ziel. Dian Kostov wil ons motiveren voor deze bewuste contemplatieve zoektocht - hij, die opgroeide onder het communisme en het door de staat opgelegde atheïsme in Bulgarije, toen het zelfs niet toegestaan was om over God te spreken, maar die niettemin werd gegrepen door een fascinatie voor de Bijbel en deze aanvankelijk in het geheim begon te lezen, en die na de val van het communisme theologie en iconografie zou blijven studeren en zou uitgroeien tot een van de meest vernieuwende iconenschilders van dit moment.”

Bernhard A. Boehler,
Kunsthistoricus,
Curator,
Kunstadviseur - Museumdirecteur (gepensioneerd)

Andere projecten

Image

In 2019 werd Dian Kostov uit honderden kandidaten geselecteerd om deel te nemen aan de XII Wereld Biënnale voor Moderne Kunst in Florence met zijn installatie "Who are you?".

Als een soort voortzetting van de installatie “Who are you?” maakte Dian Kostov het werk “Heilige Moeder Gods – Beschermster”, dat hij wegschonk aan het team van het Pirogov University Emergency Hospital, als een gebaar van dankbaarheid voor de inspanningen van de artsen tijdens de pandemie.

Image
Image

Net voor Kerstmis in 2021 werd ook de installatie "Life is Stronger" voltooid. Deze bevindt zich op een silo langs de internationale weg Sofia - Vidin. De installatie toont een metershoge afbeelding van het icoon van de Heilige Moeder Gods - Beschermster, waarin foto's zijn verwerkt van kinderen die zijn geboren tijdens de twee complexe pandemiejaren 2020-2021.