КРЪСТОПЪТ -
ЦЕНАТА НА ИЗБОРА
Изложба на художника-иконописец Диан Костов Катедралата Вотифкирхе,
Виена 16.05 - 04.06.2023

Представяне

Image

„Кръстопът – цената на избора“ на художника-иконописец Диан Костов е концептуална изложба с над 50 икони, постери, стенописи, която ще се състои в катедралата Вотивкирхе, Виена. Тя има за цел да пресъздаде търсенето на хармония и упование в трудни времена и да го превърне в събуждащо преживяване за посетителя.

Инсталацията „Кръстопът – цената на избора“ ще започне още от входа на катедралата и ще посрещне публиката, изправяйки я пред кръгово движение, символизиращо възможностите, пред които сме изправени. Катедралата ще бъде „разделена“ на три части като всяка от тях ще има своето послание и ще носи различно преживяване:

Накъде отиваме?
Пътят
Кой си ти? Цената на избора

В първата част на изложбата ще сме изправени пред въпроса „Накъде отиваме?“ Тя ще пресъздава динамиката на времето, в което живеем и стремежът ни към притежание и консуматорство.

На много места като част от изложбата ще има огледала, за да може посетителите да се „срещат“, но и да се „сблъскват“ със себе си.

Втората част ще е посветена на „Пътят“ и там ще могат да се видят творбите - оригинали на автора, заедно с постери на негови стенописи.

Тя ще е разположена в централния кораб на църквата и в нея ще бъдат всички икони, 10-те Божи заповеди, пресъздадени като картина. От двете страни ще има платна с изображение на небе. Над цялото пространство ще има птици, които ще създават илюзията, че летят.

Image
Image

Третата част от изложбата започва с трънен венец, под който ще има поставено огледало. След това на монитор ще има кратко филмче, в което на въпроса „Къде усещаш Господ?“ ще отговарят малки деца, възрастни хора и изявени професионалисти от областта на науката.

Като последен акцент от изложбата ще бъде представена и инсталацията „Кой си ти?“. Пред нея зрителите ще могат да застанат като пред вътрешен олтар, задавайки си най-важните въпроси пред очите на Господа.

История

Авторът Диан Костов е поканен от свещеник д-р Фаругиа да реализира своя изложба в катедралата Вотивкирхе още през 2020г. Пандемията направи невъзможно осъществяването на идеята към онзи момент.

Поканата беше подновена следващите две години и осъществяването на изложбата вече е в ход.

Откриването ще бъде на 16 май.

Image

За Вотифкирхе

Image

Катедралата Вотивкирхе / Votivkirche във Виена е осветена на 24 април 1879 г. и се смята за една от най-важните неоготически свещени сгради в света. Тя е издигната след покушението над Франц Йосиф I на 18 февруари 1853 г. в знак на благодарност, че императорът оцелява.

В момента тече близо 30-годишната реставрация на Вотивкирхе и изложбата “Кръстопът - цената на избора” е едно от първите събития, които ще се проведат след премахване на скелето във вътрешността на църквата.

За Диан Костов

Диан Костов е български художник-иконописец, популярен освен със своите икони и стенописи, и със своите проекти в областта на модерното изкуство, представени в България и по света. Творбите му са излагани в световни галерии и са притежание на колекционери от Европа, САЩ и Япония.

Костов се стреми към авторски иконни изображения, в които присъстват символи от времето, в което живеем. С творбите си поставя някои от вечни въпроси към своите съвременници.

Други проекти

Image

През 2019г. Диан Костов е селектиран измежду стотици кандидати за участие в XII-Световно Биенале за модерно изкуство – Флоренция със своята инсталация „Кой си ти ?“

Като своеобразно продължение на „Кой си ти ?“ се появява и „Св. Богородица - Закрилница“, която Диан Костов подари на екипа на университетската спешна болница „Пирогов“ като жест на благодарност към медиците за техните усилия по време на падемията.

Image
Image

Точно преди Коледа през 2021 г. е готова и инсталацията „Животът е по-силен“. Тя е разположена върху силоз на международния път София - Видин. Инсталацията представлява няколко метрово изображение на иконата Св. Богородица-Закрилница, към което са добавени снимки на дечица, родени през двете сложни пандемични години 2020-2021 г.